(Overig)

From XML
Revision as of 12:47, 24 January 2017 by ASC (Talk | contribs) (2. De gehele Introduction (MVN))

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

De pagina met onderdelen waarvan onduidelijk is of ze relevant zijn voor de XML richtlijnen.

1. De codering van verwijzingen

PB: Bij de verwijzingen gaat het ws. grotendeels om de inleidende teksten, is dus voor transcriptie niet direct relevant. Voor we bezien hoe de diverse onderdelen waaruit deze structuur is opgebouwd, moeten worden vormgegeven en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen, nog een enkel woord over een aspect van de editie die in alle onderdelen aan de orde kan zijn: de manier van verwijzen en linken. Bij een verwijzing kan het gaan om een verwijzing naar een plaats binnen het document of naar een plaats buiten het document. Voor beide gevallen wordt één manier van coderen gebruikt, namelijk het <ref> element. Met dit element wordt een tekstdeel gemarkeerd vanwaaruit wordt verwezen naar één of meer andere plaatsen. Dat kunnen plaatsen in hetzelfde document zijn, maar bijvoorbeeld ook plaatsen die zich op het internet bevinden. De plaats waarnaar wordt verwezen wordt aangeduid met een target attribuut. Binnen hetzelfde document wordt dit target aangeduid door middel van een op die plaats aanwezige xml:id. Deze identificator wordt in het target attribuut voorafgegaan door een #-teken. Als binnen hetzelfde document wordt verwezen kan dat er als volgt uitzien:

Een ten dele uitgewist eigendomskenmerk vinden we op <ref target="#SIGLEf102v">f.102v.</ref>.

De waarde van het target, in dit geval #SIGLEf102v, is dan toegekend door middel van een xml:id aan een specifieke plaats in het document, in dit geval is dat een leeg <pb> (page break) element waarmee het begin van f. 102v is gemarkeerd. Bij een externe verwijzing hoeft er geen #-teken te worden gebruikt. In onderstaand voorbeeld wordt verwezen naar een afbeelding op het internet. Een <ref target="#http://www.huygensinstituut.knaw/mvn/SIGLEf102vafb">foto</ref> van het ten dele uitgewiste eigendomskenmerk vinden we op f.102v.

De plaatsing van verwijzingen naar illustraties en niet-textuele grafiek

Als er op een bepaalde plaats in het handschrift een illustratie of een grafisch, niet-textueel verschijnsel voorkomt (zoals bijvoorbeeld een notenbalk), wordt dat ter plaatse aangegeven door een <figure> element met een attribuut xml:id dat naar de bedoelde afbeelding verwijst.

<figure xml:id="GBHSfig101ruitsnede">
 <graphic url="..."/>
 <head>Bijschrift</head>
</figure>

Binnen het <figure> element zijn ook de verwijzing naar de plaats waar de afbeelding staat (<graphic> element met url attribuut) en het element <head> voor het fotobijschrift genest.

5.2.6. Muzieknotatie

Muzieknotatie wordt grafisch weergegeven in een afzonderlijk bestand (per geheel van samenhangende notenbalken wordt één afzonderlijk bestand gebruikt), waarnaar wordt verwezen door een leeg <graphic> element. Een <graphic> element staat dan binnen een <figure> element op de lokatie waar de notatie daadwerkelijk voorkomt. Een <graphic> element is voorzien van een url attribuut met als waarde de lokatie waar de afbeelding zich bevindt.

2. De gehele Introduction (MVN)

Wordt immers geen XML in besproken, gaat over het deel in Wordpress